Finalitzat l’Any Jubilar de la Misericòrdia, amb la solemnitat de Crist Rei, hem iniciat un nou any litúrgic en què de manera nova i renovada el Senyor Jesús es farà present entre nosaltres a través de la celebració dels misteris de la història de la salvació. Aquest any hem començat l’Advent amb el Diumenge de la Paraula. Així ens ho han proposat els bisbes de Catalunya, amb la finalitat de promoure el coneixement bíblic i la celebració de la Paraula a les nostres comunitats. El papa Francesc ens ha dit que «la Paraula de Déu és central en la vida de l’Església». És per això que iniciem el nou any litúrgic amb una setmana bíblica, i al llarg de tot l’any les parròquies i comunitats cristianes hauran de promoure pastoralment l’estudi bíblic, i la millora de les nostres celebracions de la Paraula.
Els cristians catòlics, per circumstàncies històriques, patim d’un cert desconeixement bíblic, mentre que altres Esglésies cristianes han cuidat millor el coneixement de les Sagrades Escriptures. Fou el Concili Vaticà II que amb la constitució Dei Verbum, sobre la divina revelació i la Paraula de Déu, va obrir els tresors de l’Escriptura a tot el Poble de Déu, amb una nova perspectiva en els estudis bíblics (cf. n. 25-26). També la constitució Sacrosanctum Concilium, sobre la sagrada litúrgia, va insistir tant amb la lectura com en la celebració de la Paraula de Déu (cf. n. 51). Posteriorment, la litúrgia de l’Església ens ha organitzat uns meravellosos leccionaris, tant dominicals com ferials, així com també sacramentals i de l’Ofici Diví, amb tal abundància de lectures bíbliques que pràcticament en les nostres celebracions litúrgiques, al llarg de tres anys, llegim o escoltem gairebé la bíblia sencera o almenys els seu contingut més important. Darrerament, un sínode sobre la Paraula de Déu i la posterior constitució Verbum Domini de Benet XVI (2010) ens ha recordat i actualitzat aquella doctrina conciliar.
En aquest Advent se’ns torna a recordar com hem de valorar, viure i practicar la Paraula de Déu. El Diumenge de la Paraula, que vam celebrar en el primer diumenge, queda potenciat i refermat amb la recent carta apostòlica Misericordia et misera, del papa Francesc quan diu que «la Bíblia és la gran història que narra les meravelles de la misericòrdia de Déu. Cada una de les seves pàgines està impregnada de l’amor del Pare que des de la creació ha volgut imprimir en l’univers els signes del seu amor. L’Esperit Sant, a través de les paraules dels profetes i dels escrits sapiencials, ha modelat la història d’Israel amb el reconeixement de la tendresa i de la proximitat de Déu, malgrat la infidelitat del poble. La vida de Jesús i la seva predicació marquen de manera decisiva la història de la comunitat cristiana, que entén la pròpia missió com a resposta al mandat de Crist de ser instrument permanent de la seva misericòrdia i del seu perdó (cf. Jn 20,23). Per mitjà de la Sagrada Escriptura, que es manté viva gràcies a la fe de l’Església, el Senyor continua parlant a la seva Esposa i li indica els camins a seguir, perquè l’Evangeli de la salvació arribi a tothom… Ho recorda clarament l’Apòstol: “Tota Escriptura és inspirada per Déu i és útil per ensenyar, convèncer, corregir, i educar en el bé” (2Tm 3,16). Seria oportú que cada comunitat, en un diumenge de l’Any litúrgic, renovés el seu compromís a favor de la difusió, coneixement i aprofundiment de la Sagrada Escriptura: un diumenge dedicat enterament a la Paraula de Déu per a comprendre l’inesgotable riquesa que prové d’aquest diàleg constant de Déu amb el seu poble. Caldria enriquir aquest moment amb iniciatives creatives, que animin els creients a ser instruments vius de la transmissió de la Paraula».
Aquestes recents paraules del Papa expliquen molt bé el que els nostres bisbes ens han proposat fer a l’inici d’aquest Advent, i que caldrà continuar al llarg de tot l’any litúrgic que acabem de començar: estudiar, viure, estimar i celebrar la Paraula de Déu.