TASTAR I CONÈIXER LA LITÚRGIA DE LES HORES

Publicat a Catalunya Cristiana el 15 de juliol.

Sempre m’ha agradat passar uns dies en una hostatgeria i prendre part de la Litúrgia que se celebra al monestir que m’acull.

M’encanta el que té de comunió amb el conjunt de l’Església universal (els de tot el món, però també els que ens han precedit i dels que vindran) i m’estimula el fet de no triar, d’haver de fer espai mental i emocional per allò que el psalteri disposa. I em diverteix pel que té de galimaties: Sols trobar-te amb un munt de papers en formats diferents, un puzle complicat de gestionar si no és amb l’ajut de la comunitat. Amb els anys també he vist com salms i antífones, en principi cantats, han anat perdent, primer la polifonia, després senzillament la melodia, perquè les comunitats es fan grans i arriba un moment en què el cant expressa més la fidelitat a la música, que la música en si mateixa. Símptoma de pobresa de l’Església i signe del valor d’un tresor que caldrà trobar la manera de continuar transmetent-nos.

He intentat seguir, a temporades, la Litúrgia de les Hores a casa, sola. Sóc inconstant i indisciplinada, i se’m menja el tràfec diari. Quan perdo el fil, em costa tornar-m’hi a enganxar. He de pensar quina setmana, quina festa o solemnitat…, o bé he d’optar per una simplificació excessiva.

Per això agraeixo les retransmissions des de Montserrat i Solius que facilita Ràdio Estel, i la recent aplicació que ha difós el CPL i que posa a l’abast la litúrgia del dia a qualsevol persona que disposi d’un mòbil relativament senzill, o d’una tableta. Les retransmissions de laudes, vespres i completes, estan molt bé però costen de seguir sense text i pressuposen un coneixement de la litúrgia que jo no tinc. I l’accés a l’APP fa agafar ganes d’entendre millor la Litúrgia de les Hores: ¿què llegim? ¿per què està organitzat així? ¿quina relació té amb l’any litúrgic? ¿per què varia d’un lloc a un altre?

Per tot plegat al CPL ens hem animat a fer un curs sobre la Litúrgia de les Hores al Santuari del Miracle, del 3 al 7 de setembre. Intentarem que els participants facin un tast de la Litúrgia, i donar resposta a uns quants interrogants. Crec que serà una bona manera d’afegir-nos, en la vida quotidiana, a la pregària de tants cristians. Ara ho tenim ben fàcil.

Si us animeu a participar-hi, escriviu-me a msole@cpl.es, i perdoneu la publicitat. Però crec que val la pena de motivar-nos mútuament per “tastar i conèixer la Litúrgia de les Hores” (que és el títol que hem donat al curset).