PREGAR AMB ELS SALMS

Entrevista d’Òscar Bardají a Mercè Solè, responsable de formació del CPL, per al Full dominical de Barcelona (19 d’agost).

Del 3 al 7 de setembre tindrà lloc a la Casa d’Espiritualitat del Miracle (Solsonès) el curs “Tastar i conèixer la Litúrgia de les Hores”. A més de resar la Litúrgia de les Hores, els participants s’hi endinsaran per conèixer una mica millor alguns salms i lectures, i com s’estructuren al voltant de l’any litúrgic i de les hores del dia. La Mercè Solé és membre del CPL i coordinadora del curs.

Per què val la pena pregar amb els salms?

Els salms s’han anat destil·lant sense presses, al llarg de moltíssims anys, en un llenguatge poètic, i tenen la gràcia de recollir en forma de pregària tota l’experiència humana: l’agraïment i la lloança, el dolor, la por, l’estimació, la indignació davant la injustícia, fins i tot el sentiment d’abandó davant de Déu.

Són nascuts en un àmbit molt local, però expressen molt bé un sentiment universal en què tota persona, creient o no, es pot reconèixer.

Què ens aporten a llarg termini?

Els salms ens connecten amb la tradició del poble d’Israel. Ben segur que Jesús, com els seus contemporanis, els resava i els tenia ben interioritzats. El seu clam a la creu, que remet al salm 22, així ho expressa. A nosaltres, a més a més, ens connecta amb tota l’Església, la que ens ha precedit, l’actual i la que vindrà. Els salms ajuden a expressar davant Déu allò que vivim, si convé de forma políticament incorrecta, amb sinceritat i en confiança.

Què treballareu i quins recursos proposareuen el curs?

La Litúrgia de les Hores està formada bàsicament per salms. També conté textos bíblics i patrístics molt valuosos. Treballarem els més habituals i ens endinsarem en l’any litúrgic. La Litúrgia de les Hores és una bona eina per resar sols o en comunitat, i resulta molt fàcil de seguir a través de l’aplicació per a mòbils i tauletes.

Notícia relacionada: Pregar amb els salms et fa sortir de tu mateix