(Laura Mor –CR) Què aporten els salms a la pregària? Com van ajudar a Jesús? Quina importància tenen en la Litúrgia de les Hores? El Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona ofereix un curs d’estiu amb la intenció d’aprofundir en aquesta pregària mil·lenària. Amb el títol ‘Tastar i conèixer la Litúrgia de les Hores’, la formació tindrà lloc del dilluns 3 al divendres 7 de setembre al Santuari del Miracle. Ja s’han obert les inscripcions.
El Centre de Pastoral Litúrgica posa en valor la centralitat dels salms en la Litúrgia de les Hores. Un res que tant pot ser comunitari com individual i que recorda la pràctica dels primers cristians. “En les paraules de Jesús hi ha tot el deix d’uns salms molt interioritzats”, apunta Mercè Solé, membre del CPL i coordinadora del curs.
“El salm no ve a la mida del que estàs vivint”
Més enllà del llenguatge poètic, Solé apunta que la majoria de vegades “el salm no ve a la mida del que estàs vivint”. Recorda que dels 150 salms, que es troben a l’Antic Testament, n’hi ha que són de lloança i d’agraïment, però també parlen d’injustícia, de por i de fracàs. “Pregar amb els salms et fa sortir de tu mateix i et fa posar-te en totes les situacions significatives per la persona i que et remeten a Déu”, hi afegeix.
La Litúrgia de les Hores es pot recitar o cantar. Sigui quina sigui la fórmula triada, la idea de fons és que el missatge vagi calant. “Potser quan reses els salms no et diuen res; però un dia t’adones que has interioritzat moltes coses i que allò connecta profundament amb el que estàs vivint”. Solé també defensa que pregar amb els salms té un punt universal: “Et fa sentir hereu d’una tradició llarga, amb comunió de tota la gent que els ha resat i que els continuarà resant”.
El professorat del curs compta amb un gruix important de delegats de litúrgia de diferents bisbats, vinculats al CPL, com Lluís Prat de Solsona i Joan Baburés de Girona; també el delegat de litúrgia de Sant Feliu de Llobregat, Xavier Aymerich. Del Miracle, i per aprofundir en la part bíblica, hi participen el monjo Ramon Ribera i la monja Olga Nicolau, tots dos benedictins. I com a equip del CPL, en Joan Torra, vicepresident de l’entitat, M. Àngels Termes i Mercè Solé.
Senzillesa, proximitat i accessibilitat
El curs també proposa recursos concrets per seguir la Litúrgia de les Hores. Com la nova aplicació per dispositius mòbils que el CPL va iniciar el mes de setembre. Des de llavors han registrat més de mil descàrregues. Solé explica com resar amb l’app és a l’abast de tothom: “Sabem d’una comunitat de monges on les germanes grans llegeixen infinitament millor a la tablet, perquè posen la lletra a la seva mida”.
També s’hi suma l’avantatge que “s’adapta a cada bisbat i permet desentendre’s d’haver de buscar quina festa o quina memòria toca, perquè sorgeix automàticament”. En síntesi, es tracta d’una proposta basada en la “senzillesa, la proximitat i l’accessibilitat”, conclou Solé.
El setembre de 2016 el CPL va publicar una edició ampliada i revisada de la Litúrgia de les Hores per la Conferència Episcopal Tarraconense. Al cap d’un any sortia la versió per a dispositius mòbils. I ara, a finals d’estiu, proposen aquest curs d’aprofundiment. Des de l’organització volen oferir el mateix curs a grups i parròquies que vulguin anar a fons en aquesta pregària.