NOU CANTORAL LITÚRGIC BÀSIC

Aquest dissabte, 20 de juny, s’ha presentat a Tarragona la segona edició del Cantoral Litúrgic Bàsic. L’acte ha tingut lloc a la Catedral, ha estat presidit per l’Arquebisbe metropolità i president de la Conferència Episcopal Tarraconense, mons. Jaume Pujol. Ha comptat també amb la participació del Cor i l’Orquestra dels Amics de la Catedral de Tarragona, del Petit Cor de la Catedral de Lleida, de diversos cantaires de les parròquies del bisbat de Tarragona, i de diversos membres de la secció de música de la Comissió Interdiocesana de Litúrgia, de la CET. Durant la presentació, les persones que hi ha participat, han pogut cantar i escoltar diferents peces del nou Cantoral que, des de fa deu anys, posa a l’abast de les comunitats cristianes els cants propis o més apropiats per ser cantats en les celebracions litúrgiques, la missa, en primer lloc, però també els sagraments.

La nova edició renovada i ampliada incorpora cinquanta cants nous i un llapis de memòria amb cent vint-i-sis cants enregistrats i cent acompanyaments. Dels nous cants cal destacar els d’entrada: per a les festes i solemnitats, i alguns diumenges assenyalats, dels temps forts (Sagrada Família, Epifania, Baptisme del Senyor, Ascensió, Pentecosta, 3r diumenge d’Advent i 4t de Quaresma); per a la Santíssima Trinitat i Corpus; per a les principals solemnitats dels sants. També s’hi han afegit algun cant als ja existents per al comú dels Sants, i tot un grup de cants que es poden utilitzar en la celebració de la Iniciació cristiana d’adults i en el baptisme d’infants. Finalment, s’ha reordenat i ampliat l’elenc de cants gregorians: ara, al Cantoral litúrgic bàsic, a més de la seqüència de Corpus, hi ha les de Pasqua i Pentecosta. I, encara, inclou una important novetat: un llapis de memòria amb la majoria de cants enregistrats, en format mp3, i un arxiu amb l’acompanyament i la versió polifònica d’aquests cants, fàcilment imprimible.

Els treballs de renovació i ampliació del Cantoral ha estat realitzat per la Secció de Música de la Comissió Interdiocesana de Litúrgia pel Concili Provincial Tarraconense i l’edició ha corregut a càrrec del Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona.

Publicacions musicals del CPL

El Cantoral litúrgic bàsic forma part de les publicacions musicals que, junt amb el Cantoral de Missa Dominical, en les seves versions dels cants amb partitures i amb lletres, com també el CD amb l’enregistrament de dos-centes trenta-cinc cançons en format mp3, el CPL posa a l’abast de comunitats i grups cristians com a eines de pastoral del cant litúrgic.