(Laura Mor –CR) El proper dijous 12 d’abril el Centre de Pastoral Litúrgica (CPL) de Barcelona presenta Galilea.153, una nova revista per treure la litúrgia de la sagristia. Consideren que “és el moment d’obrir portes, de tenir en compte tota la comunitat cristiana i d’arribar als laics”.
Així ho explica M. Àngels Termes, directora de la nova publicació. La proposta és fruit de la mateixa evolució del CPL: “L’objectiu de Galilea.153 és ajudar tothom a trobar el gust per la litúrgia, donar elements per ajudar a assaborir la litúrgia”.
Aquesta associació pública de fidels va començar fa seixanta anys publicant materials específics per a liturgistes. Després va arribar la revista Missa dominical, amb funció pastoral i pensada per als capellans. Més endavant, cada tres mesos, s’hi va començar a encartar Bloc MD, destinat als equips de litúrgia. “Fins ara les revistes han anat a altres públics: a capellans, comunitats religioses i liturgistes. Obrir-nos als laics és una aposta nova”.
“La litúrgia també és un sentiment”
Termes reconeix que “hi ha un cert recel a la litúrgia perquè s’associa a una cosa molt encarcarada i estructurada”. Diu que no està de moda, que “la gent no va a missa perquè no li troba sentit”. Però defensen que sí que en té, de sentit: “Si la mires des de fora, sembla que la litúrgia sigui fer un seguit de ritus; però la litúrgia també és un sentiment”.
Des del CPL coincideixen amb el papa Francesc, que el mes d’agost va dir als participants a la 68a setmana litúrgica italiana: “Per la seva naturalesa la litúrgia és de fet ‘popular’ i no clerical, essent –com ensenya l’etimologia– una acció per al poble, però també del poble.”
Per què Galilea?
“Si bé el lloc geogràfic de la litúrgia és Jerusalem, on se celebra el misteri pasqual, la vida pública de Jesús transcorre a Galilea”, explica Termes. La revista també parlarà de la “vida cristiana que es manifesta en la mateixa comunitat”. Es refereix als serveis de catequesi, pastoral de joves, pastoral de la gent gran, Càritas o ajuda fraterna, entre d’altres.
El número 153 del títol de la revista lliga amb el capítol 21 de l’evangeli de Joan. És el fragment en què Jesús s’apareix als deixebles a la riba del llac de Tiberíades, després de ressuscitar, i els diu: “Tireu la xarxa a la dreta de la barca i trobareu peix”. Segons Termes, Jesús indicava així que calia anar “cap a Grècia, cap al món dels no-jueus, dels allunyats”. Quan van estirar la xarxa, els deixebles hi portaven “cent cinquanta-tres peixos grossos”. “Un número important per als grecs”, subratlla.
“Una imatge que no soni a sagristia”
L’estil de la revista, segueix la línia de la redacció del CPL, que incorpora imatges que van més enllà de la litúrgia: “A les parròquies avui hi ha moltes publicacions ‘kitsch’”, diu Termes. Des del CPL busquen “una cosa nova”. “Ens agradaria que la imatge de la revista entri pels ulls i que no soni massa a sagristia”, hi afegeix.
La revista Galilea.153 consta de 16 pàgines en format din A4 que es publicaran cada dos mesos. Amb sis números l’any, la subscripció anual costa 21 euros en format paper (80 euros si una comunitat se subscriu per 5 exemplars); i 16 euros en format digital.
S’edita en català i en castellà, pensant en l’Estat espanyol i també en l’Amèrica Llatina. La pàgina web servirà de suport amb materials complementaris del CPL. L’entrevista que inclou cada número de la revista es gravarà en vídeo i es penjarà també a les xarxes socials.
EL CPL fa en pas endavant
“Des del Centre de Pastoral Litúrgica s’està veient que s’ha de fer un pas endavant. Hem decidit fer una aposta. Que l’encertem o no és una altra història”. La idea va sorgir del consell del CPL que, després de passar per assemblea, va fer l’encàrrec de la revista a la redacció del centre. El consell de redacció el conformen M. Àngels Termes, Antoni M.C. Canal, Maria Guarch, Quiteria Guirao i Mercè Solé –de la redacció del CPL–, junt amb dos capellans: Joan Torra, de la diòcesi de Vic, i José Antonio Goñi, de Pamplona.
La nova publicació compta també amb M. del Mar Albajar, Dolores Aleixandre, Elisenda Almirall, M. Antònia Bogónez, Anna-Bel Carbonell, Cori Casanova, Paula Depalma, Albert Dresaire, Ascentxu Gómez, Manolo Juárez, Jordi Julià, Montserrat Lluveras, Tere Martín, Juan Carlos Pérez, Marta Pons, Pim Queralt, Josep Roca i Laura Rubio com a consell assessor.
La presentació del proper dijous 12 d’abril tindrà lloc a les set de la tarda a la Sala Abat Safont i a l’església de Sant Pau del Camp, a Barcelona. L’acte comptarà amb intervencions del president del Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona, Josep M. Romaguera; de Termes com a directora de la revista, i de M. del Mar Albajar, abadessa del monestir de Sant Benet de Montserrat, que forma part del consell assessor de la revista, i que parlarà sobre ‘La litúrgia, relació transformadora entre Déu i nosaltres’. També hi haurà música a càrrec de Maria Escalas i Cori Casanova.