BERNABÉ DALMAU: “LA REACCIÓ DE ROMERO ÉS UN TESTIMONI CRISTIÀ DE PRIMERA MAGNITUD”

(Laura Mor –CR) “Óscar Romero no és un heroi. És un bisbe tocat i posat, però davant dels esdeveniments reacciona. I aquesta reacció és un testimoni cristià de primera magnitud”. Amb aquestes paraules el benedictí Bernabé Dalmau ha destacat la vàlua de la figura de l’arquebisbe de El Salvador. L’autor de la biografia Óscar Romeo: bisbe dels pobres, publicada pel Centre de Pastoral Litúrgica (CPL), ha mostrat la seva “afecció i devoció” al personatge en l’acte de presentació del llibre, aquest dimarts a la llibreria Claret.

Dalmau, monjo de Montserrat, ha explicat com Óscar Romero “per una mena d’intuïció profètica i històrica, els últims dos anys va enregistrar cada vespre l’activitat que feia durant el dia”. La biblioteca de Montserrat conserva l’únic exemplar de tot l’estat del diari personal del bisbe recentment beatificat i va serHilari Raguer qui li va fer descobrir a Dalmau. Uns textos que mai fins ara s’han difós al nostre país i que són la base del llibre que ha presentat: “Aquest material em va entusiasmar. Desfà tots els mites de dretes i d’esquerres”, ha dit l’autor.

Bernabé Dalmau també ha desgranat algunes anècdotes que recull en el llibre i que signifiquen la implicació pastoral, social i política de la causa de Romero. S’ha referit, per exemple, a l’encontre de l’arquebisbe amb Joan Pau II el maig del 1979 i com el papa li recomanava cenyir-se a la Doctrina Social de l’Església i no entrar en política. La seva replica li va recordar la mort de tantes persones a mans de la repressió policial i paramilitar, com la del jesuïta Rutilio Grande, i va senyalar com per ell “cada persona és una cosa molt concreta”.

La biografia presentada també explica com Romero també va escriure al president dels Estats Units perquè no enviessin més armes a l’exèrcit de El Salvador. Jimmy Carter va replicar directament a la Santa Seu: “Vigilin aquest bisbe”, demanava en la seva carta. Romero mai va arribar a conèixer aquella resposta, perquè un mes després de la seva petició, moria assassinat.

Una mort “per odi a la fe”. Així s’hi ha referit el director de la col·lecció on s’inscriu el llibre, Josep Lligadas, com una de les línies de reflexió que inclou l’obra. Per una banda, què signifiquen el martiri i la fe cristiana. I per una altra, “les preses de posició evangèliques de Romero” davant la situació tràgica que vivia El Salvador.

Lligadas ha dit que “Romero és un testimoni net de l’evangeli viscut amb tota la coherència en aquest adolorit món nostre”. I ha anunciat que a la tardor el CPL publicarà el diari complet de l’arquebisbe, així com també el llibret corresponent dins de la col·lecció de Sants i Santes.

El president del CPL, Jaume Fontbona, ha presidit l’acte posant l’èmfasi en què es tracta d’un “llibre de vida cristiana” i ha subratllat que “el màrtir Óscar Romero té molta relació amb l’eucaristia”.

En acabar la presentació, Bernabé ha aplaudit la projecció dels llibres que edita el Centre de Pastoral Litúrgica: “El ressò internacional que ja en vida tenia l’acció de Romero i que aquests anys ha anat engrandint-se també contribuirà a l’autoestima dels mateixos cristians a El Salvador, que han hagut de sofrir molt durant aquests anys”.

[Fotografies: Mercè Solé, CPL]

Enllaç a la notícia de Catalunya Religió de la presentació del llibre “Óscar Romero, bisbe dels pobres”