BELLESA I MISTERI PASQUAL EN EL LLIURAMENT DEL VI MEMORIAL PERE TENA DE PASTORAL LITÚRGICA

El dimarts 11 de febrer, ha tingut lloc a l’aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona el lliurament del VI Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica atorgat pel Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona (CPL) al P. Juan Javier Flores Arcas, monjo benedictí.

En la seva sisena edició el CPL, en paraules del seu president Josep Maria Romaguera, ha “volgut reconèixer en la figura del P. Juan Javier Flores el treball important a favor de la reforma litúrgica conciliar realitzada per estudiosos i docents”. La trajectòria monàstica i intel·lectual del P. Flores l’ha portat a desenvolupar tasques d’assessorament litúrgic, docència i investigació. Totes elles dins d’un compromís clar de respecte i impuls dels principis de la Sacrosanctum Concilium.

Un home de Déu i destacat liturgista

En la laudatio del guardonat pronunciada pel Dr. José Antonio Goñi, director de la revista Phase, s’han destacat dos trets d’ell: “ser home de Déu i destacat liturgista”. En el seu tret “d’home de Déu (com a fill de sant Benet) trobem les dues cares de la moneda: conjuga la vida espiritual amb saber tenir els peus en el terra, allò transcendent com allò immanent”. Així mateix, “des que va acabar els seus estudis i es va doctorar en litúrgia ha dedicat la seva vida a la docència, a la investigació, a l’assessorament litúrgic, a impartir xerrades, conferències, a participar en congressos i jornades litúrgiques…”. El Dr. Goñi ha finalitzat la seva intervenció posant èmfasi en la relació del P. Flores, com a liturgista jove, amb Mons. Pere Tena.

La bellesa de la litúrgia

El P. Flores, junt amb les paraules d’agraïment per haver rebut aquest any el Memorial Pere Tena, va dirigir a l’auditori una al·locució d’un dels punts del seu últim llibre La belleza de la liturgia. Contemplar la hermosura de Dios. En ell posa en valor la funció estètica de les celebracions al servei del misteri pasqual: “Nosaltres celebrem com som, com ens trobem, com vivim i en aquest context rebem aquest do gran i permanent de Déu cap a nosaltres, que és splendor Patris… que ens omple contínuament de la bellesa i la santedat divina, fins al punt que al celebrar la sacralitat nosaltres mateixos ens sentim amarats d’ella mateixa i la transmetem a qui la comparteix amb nosaltres”.

Han acompanyat el lliurament de guardó Mons. Joan-Enric Vives, bisbe d’Urgell i Mons. Sergi Gordo, bisbe auxiliar de Barcelona. També representants del món acadèmic: P. Jordi-Agustí Piqué, preside del Pontificio Istituto Liturgico Sant’Anselmo; Dr. Armand Puig, rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià; Dr. Joan Torra, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, i Dr. Gabriel Seguí, director de l’Institut Superior de Litúrgia de Barcelona

Així com els guardonats anys anteriors amb el Memorial Pere Tena: Dom Josep Maria Soler, abat de la Abadia de Montserrat, P. Joan Maria Canals i Mn. Felip-Juli Rodríguez, actualment rector del Seminari Conciliar de Barcelona.

Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica

El Memorial va ser creat per mantenir viva la memòria del bisbe Pere Tena (1928-2013), fundador del CPL i pedagog de la litúrgia, per promoure tot allò que ajuda a viure la litúrgia de l’Església en el nostre món actual, i per recordar de manera constant la importància de la pastoral litúrgica en la vida cristiana.

Les edicions del Memorial s’ha concedit a l’Abadia de Montserrat (2015); al bisbe Julián López i al P. Joan Maria Canals (2016); a l’arquebisbe de Puebla, Mons. Víctor Sánchez (2017); a la Parròquia de Santa Eulàlia de Vilapicina (2018), a l’arquebisbe Piero Marini (2019) i al P. Juan Javier Flores Arcas (2020).