Notícies

Juan Javier Flores Arcas, VI Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica

13/01/2020

El Centro de Pastoral Litúrgica de Barcelona (CPL) ha atorgat el VI Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica al P. Juan Javier Flores Arcas, monjo benedicto. El lliurament del guardó serà dimarts 11 de febrero a las 17: 30h a l ' aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona .

Amb aquest memorial es vol posar de relleu el servei que des de la seva funció de consultor, profesor, presidente del Pontifici Institut Litúrgic Sant Anselm i rector de l'Ateneu Anselmià (Roma) ha realitzat a favor de la reforma litúrgica promoguda pel Vaticà II , contiua fent-ho; perquè ha formato molts profesores de litúrgia de tot el món en la reforma litúrgica; perquè ha col·laborat activament amb Mons. Tena i amb el CPL, des del consell de redacció de la revista Phase , fundada pel bisbe Pere Tena.

Juan Javier Flores Arcas va néixer a Linares (Jaén) el 1951 i és monjo benedictí de l'Abadia de Santo Domingo de Silos (Burgos), en va professar el 1978 i 1981 (professió solemne); va ser ordenat prevere el 1983. Llicenciat en Filologia Hispànica per la Universitat Complutense (1973) i doctor en Sagrada Litúrgia pel Pontifici Institut Litúrgic (PIL) del Pontifici Ateneu de San Anselm de Roma (1995) del qual va ser preside durant vuit anys ( 2000-2008) i rector del 2009 al 2017.

Es profesor ordinario del PIL y miembro del consell rector de la universidad.

Es consultor de la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments i membre del Comitè Pontifici pels Congressos Eucarístics Internacionals. Ha participado con un experto en Sínodes sobre la Eucaristía, Parála de Déu i Nova Evangelització.

Va ser asesor de la secretaría de la Comisión Episcopal de Litúrgia de la Conferencia Episcopal Espanyola fins que va ser traslladat a Roma.

Ha publicat diversos llibres: Las horas diurnas del "Liber Horarum" de Silos. Introducción y edición crítica (Studia Silensia XXI), Rituale Romanum. Editio princeps (1614) (Monumenta Liturgica Concilii Tridentini 5) de la Libreria Editrice Vaticana. La col·lecció «Biblioteca Litúrgica» del CPL té els següents títols publicats: Introducción a la teología litúrgica ;  Los sacramentales. Bendiciones, exorcismo y dedicación de las iglesiasLa evolución del concepto de sacramento a través de los siglos . Com a novetat , al gener sortirà el seu ultim assaig La belleza de la liturgia, contemplar la hermosura de Dios (Biblioteca Litúrgica 60).

El Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica va ser creat per mantenir viva la memòria del bisbe Pere Tena (1928-2013), fundador del CPL i pedagog de la litúrgia, per promoure tot allò que ajuda a viure la litúrgia de l'Església en el nostre món actual, me permito recordar de manera constante la importancia de la pastoral litúrgica en la vida cristiana.

En las ediciones anteriores, el Memorial es concedido a l ' Abadia de Montserrat (2015), al bisbe Julián López y al padre Joan Maria Canals (2016), a l'arquebisbe de Puebla, Mons. Víctor Sánchez (2017), a la Parròquia de Santa Eulàlia de Vilapicina (2018) ia l ' arquebisbe Piero Marini (2019).

Foto: Simon Stubbs OSB, Sant'Anselmo