Recuperem aquí els continguts sobre l’encíclica Laudato si’ publicats en la revista de Missa Dominical al llarg de l’any litúrgic 2020-2021. El seu autor, el monjo benedictí Bernabé Dalmau, ens apropa a l’essència d’aquest text magisterial adreçat a tota l’Església sobre la «cura de la casa comú».
Lloem al Senyor
«Laudato si’, mi’ Signore» («Lloat sigueu, Senyor meu»), cantava sant Francesc d’Assís. En aquest formós càntic ens recordava que la nostra casa de tots és també com una germana, amb la qual compartim l’existència, i com una mare bella que ens acull entre els seus braços: «Lloat sigueu, Senyor meu, per la nostra germana terra, la qual ens sosté, i governa i produeix diversos fruits amb acolorides flors i herbes».
Aquesta germana clama pel dany que li provoquem a causa de l’ús irresponsable i de l’abús dels béns que Déu hi ha posat. Hem crescut pensant que érem els seus propietaris i dominadors, autoritzats a espoliar-la. La violència que hi ha en el cor humà, ferit pel pecat, també es manifesta en els símptomes de malaltia que advertim en el sòl, en l’aigua, en l’aire i en els éssers vivents. Per això, entre els pobres més abandonats i maltractats, hi ha la nostra oprimida i devastada terra, que «gemega i sofreix dolors de part» (Rm 8,22). Oblidem que nosaltres mateixos som terra (cf. Gn 2,7). El nostre propi cos està constituït pels elements del planeta, el seu aire és el que ens dona l’alè i la seva aigua ens vivifica i restaura (Laudato si’, 1-2).
La segona encíclica del papa Francesc
En la Pentecosta de 2015 el papa Francesc signava la seva segona encíclica, aquesta vegada de caràcter –per dir-ho en una paraula– ecològic. El títol, italià, era manllevat al cèlebre Càntic de les criatures, de sant Francesc d’Assís. El propòsit no era aliar-se a una suposada moda contracultural ni evadir-se de la proclamació de l’Evangeli, que és el primer deure de tot servidor de l’Església. Al contrari: partint del cor del missatge cristià i del testimoniatge d’un dels sants de més acceptació universal, parlar-nos dels pobres i quina relació tenen amb el nostre planeta. La pandèmia que ha assotat la humanitat d’un any ençà dona actualitat als canvis que cal planejar per tal que la nostra generació sigui respectuosa amb la creació que Déu li ha confiat.
Bernabé Dalmau, a partir de l’encíclica Laudato si’ del papa Francesc.