SANT JORDI I LA MARE DE DÉU DE MONTSERRAT EN L’OCTAVA DE PASQUA

Aquest any l’Octava de Pasqua és especial, no només perquè la Pasqua ve molt retardada, sinó també perquè es produeix la coincidència amb dues festes importants (Sant Jordi i la Mare de Déu de Montserrat) que cal remarcar i explicar la manera de celebrar-les.

Efectivament, aquest any Sant Jordi màrtir, patró secundari de Catalunya (23 d’abril), i la Mare de Déu de Montserrat, patrona principal de Catalunya (27 d’abril), s’escauen dins de l’Octava de Pasqua (dimarts i dissabte respectivament). Per tant, no es poden celebrar litúrgicament el dia corresponent. Però, a diferència d’altres memòries o festes que cauen dintre d’aquesta setmana i que queden suprimides (per exemple, sant Marc el dia 25 o sant Isidor el 26), aquestes dues celebracions, per la seva categoria de solemnitat, es traslladen litúrgicament a la data lliure més propera, que serà tal com indica el calendari litúrgic 2019: la Mare de Déu de Montserrat al dimarts dia 30 d’abril i sant Jordi al dimecres dia 1 de maig. Això és degut al fet que el dilluns dia 29 se celebra la festa de santa Caterina de Sena, verge i doctora de l’Església, patrona d’Europa.

Malgrat això, i donat el ressò social i popular de les dues diades, tot i que els textos bíblics i litúrgics del dia siguin els propis del dia corresponent de l’Octava de Pasqua i no de la solemnitat, convé fer-ne esment a les misses dels dies 23 i 27: a la monició d’entrada, a l’homilia, a les pregàries dels fidels…, i evidentment acabar amb el cant del Virolai.

Per la seva banda, els dies 30 d’abril i 1 de maig els fidels entendran que la festa a nivell popular ja es va celebrar, però com que litúrgicament no es van poder utilizar els textos propis, es recuperen aquests dies.