Aquest any l’Octava de Pasqua és especial, no només perquè la Pasqua ve molt retardada, sinó també perquè es produeix la coincidència amb dues festes importants (Sant Jordi i la Mare de Déu de Montserrat) que cal remarcar i explicar la manera de celebrar-les.
Efectivament, aquest any Sant Jordi màrtir, patró secundari de Catalunya (23 d’abril), i la Mare de Déu de Montserrat, patrona principal de Catalunya (27 d’abril), s’escauen dins de l’Octava de Pasqua (dimarts i dissabte respectivament). Per tant, no es poden celebrar litúrgicament el dia corresponent. Però, a diferència d’altres memòries o festes que cauen dintre d’aquesta setmana i que queden suprimides (per exemple, sant Marc el dia 25 o sant Isidor el 26), aquestes dues celebracions, per la seva categoria de solemnitat, es traslladen litúrgicament a la data lliure més propera, que serà tal com indica el calendari litúrgic 2019: la Mare de Déu de Montserrat al dimarts dia 30 d’abril i sant Jordi al dimecres dia 1 de maig. Això és degut al fet que el dilluns dia 29 se celebra la festa de santa Caterina de Sena, verge i doctora de l’Església, patrona d’Europa.
Malgrat això, i donat el ressò social i popular de les dues diades, tot i que els textos bíblics i litúrgics del dia siguin els propis del dia corresponent de l’Octava de Pasqua i no de la solemnitat, convé fer-ne esment a les misses dels dies 23 i 27: a la monició d’entrada, a l’homilia, a les pregàries dels fidels…, i evidentment acabar amb el cant del Virolai.
Per la seva banda, els dies 30 d’abril i 1 de maig els fidels entendran que la festa a nivell popular ja es va celebrar, però com que litúrgicament no es van poder utilizar els textos propis, es recuperen aquests dies.